ההתפרצות הנוכחית של זיהומים בסוג חדש של נגיף קורונה עוררה חרדה עולמית ודאגה כי הנגיף עלול להתפשט יותר מדי ומהר מדי ולגרום נזק דרמטי לפני שפקידי הבריאות ימצאו דרך לעצור אותו. אך מהי באמת המציאות של וירוס הקורנה?
לאחרונה הומלץ לכל האנשים ללבוש מסכות פנים מבד במקומות ציבוריים בהם קשה לשמור מרחק של 2 מטר מאחרים. זה יעזור להאט את התפשטות הנגיף מאנשים אסימפטומטיים או אנשים שאינם יודעים שהם נדבקו בנגיף. יש ללבוש מסכות פנים מבד תוך כדי המשך תרגול של התרחקות חברתית.
הערה חשובה: זה קריטי שמסיכות כירורגיות ומנשמי N95 שמורות לעובדי שירותי הבריאות.
בדצמבר אשתקד החלו להתפרסם דיווחים כי נגיף קורונה (covid-19) שמומחים מעולם לא ראו לפני כן בבני אדם החל להתפשט בקרב אוכלוסיית ווהאן, עיר גדולה במחוז הסיני הוביי.
מאז התפשט הנגיף למדינות אחרות, הן באסיה ומחוצה לה, מה שהוביל את ארגון הבריאות העולמי (WHO) להכריז על זה כמגיפה.
נכון להיום, וירוס הקורונה – שכונה כיום “תסמונת הנשימה החריפה הקשה במערכת הנשימה 2”, או בקיצור SARS-CoV-2 – היה אחראי ליותר מ -1,000,000 זיהומים ברחבי העולם, וגרם ליותר מ -70,000 מקרי מוות. ארה”ב היא המדינה המושפעת ביותר.
אבל מה אנחנו באמת יודעים על הנגיף הזה? ואיך זה עשוי להשפיע על האוכלוסייה הגלובלית?
וירוס קורונה – שאלות ותשובות
מהו הנגיף החדש?
SARS-CoV-2 הוא וירוס הגורם למחלת וירוס קורונה (COVID-19). באופן כללי, שניהם משפחה של נגיפים שמכוונים ומשפיעים על מערכות הנשימה של יונקים. על פי המאפיינים הספציפיים שלהם, ישנם 4 דרגות” שהם סוגים עיקריים של וירוס הקורונה, המכונים אלפא, בטא, דלתא וגמא.
וירוסים אלה משפיעים רק על בעלי חיים, אך מעטים יכולים גם לעבור לבני אדם. אלה הניתנים להעברה לבני אדם שייכים רק לשניים מהסוגים האלה : אלפא ובטא.
רק שני וירוסים גרמו בעבר להתפרצויות עולמיות. הראשון מבין אלה היה וירוס ה- SARS – האחראי לתסמונת הנשימה החריפה הקשה (SARS) – שהחלה להתפשט לראשונה בשנת 2002, גם היא בסין. מגיפת נגיף ה- SARS השפיעה בעיקר על אוכלוסיות סין היבשתית והונג קונג והיא נפטרה בשנת 2003.
השני היה נגיף ה- MERS קורונה וירוס – או תסמונת הנשימה במזרח התיכון – שהופיע בסעודיה בשנת 2012. נגיף זה השפיע על 2,494 אנשים לפחות מאז.
מאיפה מקור הנגיף?
כאשר בני אדם נדבקים בנגיף קורונה, זה קורה בדרך כלל באמצעות מגע עם חיה נגועה.
חלק מהנשאים הנפוצים ביותר הם עטלפים , אם כי בדרך כלל הם לא מעבירים ישירות את הוירוס לבני אדם. במקום זאת, ההעברה עשויה להתרחש באמצעות חיה “מתווכת”, שלרוב – אם כי לא תמיד – תהיה ביתית. יחד עם זאת, קשה לקבוע איזו חיה ממנה מתחיל להתפשט לראשונה זיהום בווירוס.
במקרה של וירוס הקורונה – הנגיף החדש, דיווחים ראשוניים מסין קשרו את ההתפרצות לשוק פירות ים במרכז ווהאן. כתוצאה מכך רשויות מקומיות סגרו את השוק ב -1 בינואר.
עם זאת, הערכות מאוחרות יותר העלו מאז כי סביר להניח כי שוק זה אינו המקור היחיד להתפרצות נגיף הקורונה, שכן חלק מהאנשים שנדבקו בנגיף לא פוקדים את השוק.
מומחים טרם הצליחו לקבוע את המקור האמיתי לנגיף ואף לא לאשר אם היה מאגר מקורי יחיד.
כיצד מועבר הנגיף?
למרות שמקורו ככל הנראה בבעלי חיים, ההעברה של נגיף הקורונה החדש מאדם לאדם יכולה להתרחש, אם כי כמה שאלות לגבי העברתו נותרו ללא מענה.
בוווהאן בתחילת ההתפרצות, חלק מהאנשים חלו מחשיפה למקור, ככל הנראה בעל חיים, הנושא את המחלה. אחרי זה הועבר בין אנשים.
העברה של הנגיף עוברת דרך הנשימה, כלומר הנגיף מרוכז בדרכי הנשימה (אף וריאות) ויכול לעבור לאדם אחר דרך טיפות מהאף או מהפה.
הסיכון להידבק COVID-19 ממישהו ללא סימפטומים כלל הוא נמוך מאוד. עם זאת, אנשים רבים עם COVID-19 חווים רק תסמינים קלים.
הנגיף דוגר בין 5-6 ימים לאחר הדבקה – עד אשר מופיעים תסמינים.
מומחים מעריכים שתקופת הדגירה של הנגיף החדש עשויה להימשך בין יום אחד ל -14 יום, ומשך הסיכוי הגבוה ביותר הוא כ -5 ימים.
מהם הסימפטומים של הקורונה?
כמו וירוסי קורונה קודמים, נגיף הקורונה החדשני COVID-19 גורם למחלות נשימה, והתסמינים משפיעים על בריאות הנשימה.
התסמינים העיקריים של COVID-19 הם חום, שיעול וקוצר נשימה.
מידע עדכני מעלה כי הנגיף יכול לגרום לתסמינים קלים, דמויי שפעת, כמו גם למחלות קשות יותר. נראה כי מרבית החולים סובלים ממחלה קלה, וכ -20% מפתחים מחלה קשה יותר, כולל דלקת ריאות, אי ספיקת נשימה, ובמקרים מסוימים גם מוות.
נזלת אינה בדרך כלל סימפטום של קורונה COVID-19.
מכיוון שהתסמינים של COVID-19 יכולים להיות גנריים מאוד, יכול להיות שקשה להבחין בינם לבין הסימפטומים של דלקות בדרכי הנשימה האחרות.
כשמישהו נכנס עם מחלת נשימה, זה קשה מאוד – אם לא בלתי אפשרי בהתחלה לקבוע במה הוא נגוע. לכן מסתמכים על אבחון (בדיקות מולקולריות)ה.
מה ההשפעה של וירוס הקורונה?
ארגון הבריאות העולמי שינה את הסיווג הרשמי של קורונה COVID-19 למגיפה עולמית ב -11 במרץ ואפיין אותה כפנדמיה.
ההשלכות העולמיות היו חמורות. מדינות רבות סגרו בתי ספר וממליצות לאנשים לעבוד מהבית היכן שהם יכולים. כמה גבולות בינלאומיים ננעלו לחלוטין ובמקומות רבים לא מאפשרים נסיעות אלא אם כן הדבר נחשב חיוני.
בארה”ב, הבית הלבן מייעץ לאנשים להימנע ממפגשים חברתיים של יותר מעשרה אנשים, בעוד שמדינות בודדות נקטו אמצעים משלהם כדי לנסות ולהתמודד עם המצב.
בישראל חג הפסח נחגג תחת מצור לילי.
כיצד ניתן למנוע זיהום?
ההנחיות הרשמיות למניעה של ארגון הבריאות העולמי מציעות שכדי להימנע מהידבקות בנגיף הקורונה, אנשים צריכים לקפיד על היגיינה אישית.
זה כולל שמירה על מרחק במרחב הציבורי שני מטר לפחות בינך לבין אנשים אחרים ובעיקר מכל מי שמשתעל או מתעטש.
המלצות סטנדרטיות למניעת התפשטות זיהומים:
שטיפת ידיים קבועה, כיסוי הפה והאף בעת יציאה למרחב הציבורי, בישול יסודי של בשר וביצים. הימנעות ממגע קרוב עם כל מי שמגלה סימפטומים של מחלות נשימה, כגון שיעול והתעטשות.
מומלץ לאנשים ללבוש מסכות אם הם משתעלים או מתעטשים. אנשים בריאים צריכים לעשות זאת רק אם הם דואגים למישהו שיש לו COVID-19.
המסכות צריכות לכסות את האף והפה ולהיות מאובטחות בחוזקה. אנשים צריכים לשטוף את הידיים ביסודיות לפני שהם לובשים מסכה חדשה, לוודא שהם מסירים מסכות משומשות כראוי, ולנקות את הידיים שוב לאחר הסרתן.
הנחיות מדינת ישראל בנוגע לנגיף הקורונה
בישראל חובה לחבוש מסיכה לפנים בכל יציאה מהבית החל מ- 12.04.2020.
שמירה על היגיינה אישית – שטיפת ידיים, חיטוי ידיים עם אלקוג’ל, שימוש בכפפות ידיים.
המדינה בסגר ומקווים שאחרי פסח יחלו הקלות.
כיצד מטפלים בנגיף?
נכון לעכשיו אין טיפולים ממוקדים ומיועדים לזיהומים הנובעים מנגיף הקורונה החדש. כאשר הרופאים מגלים זיהום SARS-CoV-2, הם שואפים לטפל בסימפטומים כשהם מתעוררים.
מדובר בנגיף חדש, אין טיפולים ספציפיים לנגיף הקורונה. אך מכיוון שנגיף זה גורם למחלות נשימה, התופעות הללו מטופלות.
אנטיביוטיקה לבדה לא תעבוד נגד וירוס.
נשיא ארצות הברית דונאלד טרמפ הצהיר לאחרונה כי שילוב של התרופה לטיפול במלריה נמצאה יעילה נגד קורונה. גם בישראל נעשים נסיונות לטפל בחולי קורונה בעזרת תרופות כגון : Remdesivir , הידרוקסיכלורוקווין.
ישנם טיפולים הנמצאים בפיתוח ומבוססים על וירוסי קורונה ישנים, בתקווה שטיפולים אלו יכולים להועיל גם לנגיף הנגיף החדש.
כיום נערכים ניסויים קליניים למציאת טיפול וחיסון נגד נגיף ה- MERS הנגיף, אשר אם יצליח, עשוי להניח את היסודות לטיפול בחיסון SARS-CoV-2 ו- COVID-19.
ישנם מדענים המנסים גם להשתמש בטיפול אנטי ויראלי, שהוא טיפול ב- HIV, נגד נגיף קורונה החדש.
תרופות כאלה, לדבריהם, כבר קיבלו אישור רשמי לשימוש כנגד וירוס אחר, כלומר הם בטוחים במידה רבה. כתוצאה מכך, הם אינם צריכים לעבור את הסדרה הנרחבת של ניסויים פרה-קליניים וניסויים קליניים שתרופות חדשות דורשות לקחת זמן רב מאוד.
היכן אוכל לגלות יותר?
כדי לקבל מידע נוסף על התפרצות חדשה של וירוס הקורנו ולהנחיות מקיפות אודות שיטות מומלצות בעת התמודדות עם הנגיף, הנה כמה מקורות אליהם ניתן לגשת:
פניות בנושא קורונה ובידוד בית: קול הבריאות 5400*
מוקדי קופות חולים: מכבי 3555*, מאוחדת 3833*, לאומית 507*, כללית 2700*
נגיף קורונה החדש – משרד הבריאות
המגן – האפליקציה הלאומית של משרד הבריאות למלחמה בנגיף הקורונה
כללית – מידע ועדכונים נגיף הקורונה
מידע לבעלי עסקים קטנים בימי קורונה