מנצחים את ההתמכרות לניקוטין
כאשר אדם מעשן סיגריה או סיגריה אלקטרונית, ניקוטין מועבר במהירות דרך הריאות למחזור הדם ונשאב למוח, מה שמקנה למשתמש תחושה נעימה. כתוצאה מההתמכרות הפיזית והפסיכולוגית הנגרמת כתוצאה מניקוטין, קשה להרוס את הרגל לעישון. למרות שהפסיקה אינה קלה, ישנן תוכניות מוכחות רבות המסייעות למעשנים להגיע למטרתם. מרבית התוכניות להפסקת עישון משתמשות בשילוב של חינוך, עזרה עצמית ומפגשים קבוצתיים, כמו גם במוצרים להחלפת ניקוטין או תרופות כמו בופרופיון ווריקלין, במטרה להקל על הסימפטומים של גמילה מהניקוטין.
סיכוני בריאות של עישון
הסיבה מספר אחת שגורמת לאנשים להפסיק לעשן היא על מנת לשפר את בריאותם ולהימנע מבעיות בריאות בעתיד. עשן הטבק מכיל כימיקלים רבים הגורמים לסרטן. בנוסף לסרטן, עישון תורם למחלות לב כמו התקף לב ושבץ מוחי, ומחלות ריאה כמו ברונכיטיס ודמפיסמה. עישון מסוכן גם לנשים בהריון ולעובר.
היתרונות בהפסקת העישון הם רבים: וזה כולל חזרה לנורמליזציה מהירה של לחץ הדם וקצב הלב, שיפור בנשימה ובמחזור הדם ותפקוד ריאות טוב יותר. בטווח הארוך, הפסקת העישון מביאה לסיכוי נמוך בהרבה לפתח רבים מהסרטן הנגרם כתוצאה מעישון. זה כולל בין היתר סרטן של הריאות, הגרון, הכליות, שלפוחית השתן והלבלב. אנשים שמפסיקים לעשן ברוב המקרים יחיו שנים ארוכות יותר מאלו שממשיכים לעשן, ללא קשר לגיל בו הם מפסיקים.
תמיכה בהפסקת עישון
ישנם שני חלקים להתמכרות לסיגריות, ולכן, שתי מטרות של הפסקת עישון – הנסיגה הפיזית מניקוטין והנסיגה הפסיכולוגית מהעישון עצמו. עבור מעשנים מסוימים, הנסיגה הגופנית היא החלק המאתגר ביותר בגמילה, ועבור אחרים היא שוברת את ההרגל לעישון. מספר שיטות וגישות להפסקת עישון הוכיחו יעילות רבה בניהול החלק הפסיכולוגי בהתמכרות לסיגריות, כולל חינוך הניתן על ידי רופא, ייעוץ פרטני או קבוצתי ותוכניות הפסקת עישון המספקות טיפולי גמילה.
טיפולים להקלה על תסמיני גמילה
הסימפטומים העיקריים של גמילה מניקוטין כוללים דיכאון, קשיי ריכוז, תיאבון מוגבר, עלייה במשקל, עצבנות, חוסר שקט ובעיות שינה.
רוב האנשים שמעשנים לפחות 10 סיגריות ביום ירוויחו החלפת ניקוטין כדי להקל על הסימפטומים של נסיגת הניקוטין. ישנן צורות רבות של ניקוטין המשמשות בטיפול תחליפי, כולל מסטיקים, טבליות, כתמי עור, תרסיסי אף ומשאפים. הם משתנים בעלות ובאיזו מהירות ובמשך כמה זמן הם פועלים, ולכל אחד מהם תופעות לוואי ספציפיות לצורת המינון. ניתן להשיג מרשם לעור הניקוטין, מסטיקים ולועזים ללא מרשם רופא, ואילו תרסיס אף לניקוטין ומשאפי פה דורשים מרשם רופא.
תרופות לגמילה מעישון
שתי תרופות מרשם שאושרו לשימוש בהפסקת עישון הן bupropion SR (Zyban) ו- Varenicline (Chantix). בופרופיון הוא נוגד דיכאון המסייע להקל על תסמיני גמילה של ניקוטין וניתן להשתמש בו עם מוצרים להחלפת ניקוטין. זה יכול לגרום לתופעות שליליות כמו יובש בפה וסחרחורות, ואין להשתמש בו באנשים עם הפרעות התקפים או הפרעות אכילה. Varenicline פועל להקל על תסמיני גמילה מהניקוטין תוך חסימת השפעות הניקוטין. תופעות לוואי אופייניות כוללות בחילה, נפיחות, עצירות וקשיי שינה. השימוש ב- Varenicline עם מוצרים להחלפת ניקוטין מחמיר את תופעות הלוואי הללו. נשים בהריון או מעשנים עם מחלת כליות לא צריכות להשתמש בוורניקלין.
כל התרופות המשמשות בתוכניות להפסקת עישון יכולות לגרום לתופעות לוואי, אך לעיתים קרובות מעבר לתרופה אחרת או הפחתת המינון יכול לבטל את הבעיה. מכיוון שאף צורה יחידה של החלפת ניקוטין לא הוכיחה את עצמה כפועלת טוב יותר מזו אחרת, כדאי לבחור סוג שמתאים לדפוס תסמיני הגמילה של האדם.
4 comments. Leave new
לוקח את הטיפים האלה בשתי ידיים ומפסיק לעשן מהיום. נראה אם אצליח…
בהצלחה לכל מי שמפסיק לעשן. הגמילה לא פשוטה לכל אחד אבל בהחלט יש כאן עצות טובות שיכולות לסייע בגמילה.
בפעם הקודמת שהפסקתי לעשן
נשברתי אחרי שבוע
אני עשיתי גמילה בסדנא להפסקת עישון אצל אלן קאר וכבר שנתיים לא מעשן סיגריות. עברתי לעשן ירוק נקי