צנתור לב הוא הליך המבוצע על ידי רופאים בכדי לסייע באבחון וטיפול בבעיות לב.
בדיקה זו יכולה למדוד את רמות הלחץ והחמצן בתאי הלב השונים, לקבוע את כמות הדם הנשאבת מהלב, למצוא מומי לב שהיו קיימים מאז הלידה, ולעזור באבחון בעיות במסתמי הלב.
אנגיוגרפיה כלילית מבוצעת לעיתים קרובות כחלק מצנתור לב בכדי לסייע במציאת חסימות בעורקים המספקים דם לשריר הלב. אם מתגלה חסימה משמעותית, יתכן ורופא יוכל לטפל בה על ידי ניפוח בלון זעיר בעורק ואז הצבת צינור מתכתי קטן הנקרא סטנט כדי לשמור על תומך הכלי פתוח.
כיצד מבצעים צנתור לב?
צנתור לב מתבצע בחדר ניתוח או פרוצדורה הכולל ציוד רנטגן מיוחד. המטופל עשוי לקבל תרופות מרגיעות, אך בדרך כלל יהיה ער במהלך ההליך. הרופא מבצע הרדמה מקומית כדי להקהות את האתר מעל כלי הדם (זה בדרך כלל במפשעה, בפרק כף היד או בצוואר). ברגע שהאתר קהה, הרופא משתמש במחט בכדי לסייע בהנחת צינור פלסטיק הנקרא נדן בכלי הדם. הוא או היא אז מחדיר צינור ארוך, דק ( קטטר) ומקדמת את הקטטר לעבר הלב באמצעות הדמיית רנטגן לצורך הנחיה. בעזרת הצנתר ניתן למדוד לחץ, לקחת דגימות דם או לבצע אנגיוגרמה כלילית על ידי הזרקת צבע כדי לאפשר לרופא לבחון את עורקי הלב. לאחר סיום ההליך מסירים את הצנתרים והנדפים. לחץ מוחזק באתר הדקירה למניעת דימום, או מכשיר מיוחד משמש לסגירת החור באזור העורק ולסיוע בריפוי.
למי צריך לבצע צנתור לב?
צנתור לב יכול לסייע לרופא לאבחן ולנהל בעיות במסתמי הלב, אי ספיקת לב או יתר לחץ דם ריאתי (לחץ דם גבוה בריאות). צנתור לב עם אנגיוגרפיה כלילית מבוצע בדרך כלל בחולים הסובלים מהתקף לב או חווים כאבים בחזה שאינם מקלים על תרופות או שיש להם תוצאה לא תקינה של בדיקת לחץ.
סיכוני צנתור לב
צנתור לב הוא הליך שבדרך כלל מבוצע ובטוח מאוד בדרך כלל. הבעיות הנפוצות ביותר לאחר צנתור לב הן חבורות ורגישות במקום הנקב.
סיכונים נדירים אך חמורים יותר עקב צנתור לב כוללים דימום משמעותי או פגיעה בכלי הדם, תגובה אלרגית, פגיעה בכליות, שבץ, התקף לב או מוות. עליך לדון בסיכונים אלה כמו גם ביתרונות ההליך עם הרופא שלך לפני הבדיקה.