תהליך הנשימה הוא תהליך טבעי אשר מתרחש מעצמו בקצב אחיד למדי: אוויר חודר לגוף דרך הפה והאף, נכנס אל דרכי הנשימה העליונות ומשם ממשיך אל הריאות. כשהוא בריאות, הופך האוויר לבועיות הריאה ומתבצע חילוף גזים שבו תלויים, למעשה, חיינו. ישנם גורמים רבים שאחראים להיווצרות בעיות נשימה; תהליך הנשימה הוא תהליך מורכב; בכל שלב בתהליך זה עשויה להיווצר חסימה או הפרעה כתוצאה ממגוון פתולוגיות.
בעיות נשימה מקשות על הסובל מהן בתפקוד היומי השוטף ופוגמות באיכות החיים. קיימים סוגים שונים של בעיות נשימה ודרכים שונות לטפל בהן – במסגרת רפואה קונבנציונלית, רפואה מונעת ורפואה משלימה. כיצד מזהים בעיות נשימה? מה הם התסמינים? וכיצד ניתן לטפל?
סוגים שונים של בעיות נשימה
קיימת קשת רחבה של בעיות נשימה. חלק מבעיות הנשימה הן מולדות, וחלקן מתעוררות במהלך החיים כתוצאה ממגוון רחב של פתולוגיות. מאחר וישנם גורמים רבים אשר עשויים להוביל להתפתחות בעיות נשימה, כך גם הבעיות עצמן עשויות להתבטא במגוון רחב של תסמינים. חלק מבעיות הנשימה מופיעות בהתקפים כרוניים (אסתמה, למשל, היא בעית נשימה שמופיעה בהתקפים כרוניים), וחלקן קבועות – (כמו במחלת האמפיזמה, נפחת).
חשוב לציין, כי יש מגוון רחב של בעיות נשימה – קלות וחמורות יותר – ולכולן השלכות כאלו ואחרות על התפקוד השוטף ואיכות חייו של הסובל מהן. רשימה חלקית של הבעיות ההללו כוללת: בעיות נשימה בשינה (דום נשימה בשינה – Apnea), בעיות בנשימה אפית, ברונכיטיס, בעיות נשימה הקשורות ללב, ועוד.
קצרה היריעה מלהרחיב, ובמאמר זה נתמקד בשלוש מתוך מחלות הנשימה השונות: מחלת ריאה חסימתית כרונית (COPD) שלה שתי גרסאות – נפחת ואמפיזמה, ואסתמה, ובדרכי הטיפול בהן.
מחלת ריאה חסימתית כרונית
מחלות ריאה חסימתיות נמנות על מחלות הריאה הנפוצות ביותר בעולם. מחלת ריאה חסימתית כרונית, או בשמה הלועזי – Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), נגרמת על פי רוב כתוצאה מעישון כבד או חשיפה מוגברת לאוויר מזוהם ועשן.
כיצד מתפתת המחלה? כאשר ניקוטין, המצוי במוצרי טבק, אוויר מזוהם או עשן חודרים אל מערכת הנשימה של האדם, הם פוגמים במבנה העדין של בועית הריאה. כאשר החלקקים המזיקים שנמצאים באוויר המזוהם או בעשן הסיגריות הנשאף עוברים בסימפונות, הם פוגעים במערכת הסינון שתפקידה להרחיק חומרים זרים ובכך גורמים להיווצרות תגובה דלקתית חוזרת ונשנית.
תחת מטריית ה-COPD נמצאות ברונכיטיס כרונית ונפחת.
נפחת (אמפיזמה) – מכונה גם בשם “הנשפן הורוד”, (The Pink Puffer)
נפחת היא גרסה קלה יותר של COPD, אשר ממנה יש סיכוי כלשהו להחלים באם החולה ימנע מאורח חיים שמהווה סכנה בריאותית עבורו (יפסיק לעשן, ימנע מחשיפה לעשן רב וזיהום אוויר כבד).
במחלת הנפחת מתרחש הרס של רקמת הריאה, הנגרם על ידי תאים של מערכת החיסון. העישון גורם לכך שתאי דם לבנים פועליםלמעשה נגד רקמת הריאה ופוגעים בתפקודה – מה שמוביל לפגיעה ביכולת הנשימה שמקשה על התפקוד הכולל.
תסמינים נפוצים של נפחת:
- קוצר נשימה
- עור ורדרד (בשל כמות מוגברת של תאי דם אדומים, אותם מייצר הגוף במטרה להכניס יותר חמצן לדם)
- כיח צמיגי בשיעול
- פוליקטמיה
דלקת הסימפונות הכרונית – מכונה גם בשם “השמן הכחול” (The Blue Bloater)
דלקת הסימפונות הכרונית (Chronic Bronchitis) היא הגרסה החמורה יותר של COPD. זו היא מחלה חשוכת מרפא, אשר נגרמת גם היא בעיקר כתוצאה מעישון וחשיפה לעשן ולאוויר מזוהם. המחלה מתבאטת בכך ששיער הסמפונות מדולק באופן כרוני. הדלקת הכרונית הזו גורמת למוקוס להצטבר ולהתקשות. הסמפון הצר מפריע לאוויר להכנס בצורה תקינה. בסופו של דבר, צפוי החולה בדלקת הסמפונות הכרונית למות כתוצאה מדום נשימה (אפניאה).
תסמינים נפוצים של דלקת הסימפונות הכרונית:
- קוצר נשימה
- עליה במשקל (בשל אי יכולת לבצע פעילות גופנית, מאחר וכל פעילות גופנית מובילה להתקף של קוצר נשימה)
- ציאנוזיס, כיחלון ( המתרחש כתוצאה ממחסור בדם מחומצן)
אסתמה
אסתמה (או בעברית – קצרת או גנחת הסמפונות) היא מחלה כרונית חסמתית, המאופיינת בחסימת דרכי האוויר. במהלך התקף אסתמה, אשר מתפרץ לרוב עקב אלרגיה, מתרחשת היצרות של הסמפונות, והפרשה של ריר צמיגי חוסמת את קנה הנשימה ויוצרת קושי בהוצאת אוויר מהריאות.
מה גורם לאסתמה? אסתמה היא ככל הנראה מחלה הטרוגנית. כלומר, לעתים קרובות מה שגורם להתפתחות אסתמה הוא שילוב של גורמים גנטיים עם גורמים סביבתיים.
תסמינים נפוצים של אסתמה:
- קוצר נשימה
- שיעול כרוני
- ליחה וכיח בכמות מוגברת
- רעש של “צפצופים” בנשימה
- נשימה כבדה
- סיבולת לב-ריאה נמוכה
טיפול בבעיות נשימה
בעיות נשימה פוגעות באיכות חייו של הסובל מהן ומקשות על התפקוד היום-יומי השוטף. חשוב לטפל בבעיות אלה טרם יחריפו, בשלב מוקדם ככל הניתן, על מנת שיוכל החולה לחזור לתפקוד רגיל ולקיים אורח חיים נורמטיבי ונוח. למרבה הצער, קיימות מחלות עם סיכויי החלמה קלושים או חשוכות מרפא, אך אין זה אומר שאין טעם בטיפול. טיפול יכול לשפר גם את מצבו של החולה הסופני, בכך שיאפשר לו נוחות מרבית וימנע סבל מיותר.
דרכי טיפול בבעיות נשימה
טיפול קונבנציונלי
לאחר אבחון הבעיה ומצבו של החולה, יחליט הגורם הרפואי המוסמך על הטיפול המתאים. הטיפול הקונבנציאונלי כולל על פי רוב טיפול תרופתי וטיפולים נוספים (כמו פיזותרפיה לשיקום ריאתי, או טיפול כירוגי במקרי הצורך) שניתנים על ידי הגורם הרפואי במטרה להקל על התסמינים של המחלה, ובד בבד לטפל בבעיה עצמה בכדי להביא את החולה להחלמה (או לשפר את מצבו של החולה ככל הניתן ולמנוע התדרדרות נוספת, במקרים בהן המחלה הנה מחלה הגורמת לנזק בלתי הפיך).
טיפול תרופתי
הטיפול התרופתי בחולי מחלת ריאות חסימתית משמש להפחתת הסימפטומים, להקלה על הנשימה ולמניעת מחלות נוספות. תרופות נפוצות בטיפול בבעיות נשימה כוללות:
מרחיבי סימפונות: לדוגמה, ונטולין. מרחיבי סימפונות מסייעים בפתיחת דרכי האוויר ומקלים על תהליך הנשימה. הרחבת דרכי הנשימה מקלה על מצבים של קוצר נשימה ובכך מסייעת בשיפור המצב הכללי של המטופל.
סטרואידים: שימוש בסטרואידים נעשה באמצעות שאיפה או נטילת כדורים. השימוש בסטרואידים מסייע במניעת התפתחות דלקת בדרכי האוויר ובכך מפחית הופעת סימפטומים ומקל על הנשימה.
טיפול אנטיביוטי: טיפול אנטיביוטי ניתן בכדי למנוע ולטפל בזיהומים של מערכת הנשימה, כמו דלקת ריאות.
שימוש בחמצן: במקרים של מחלות חסימתיות קשות, בהן מתקשים החולים בשאיפת כמות מספקת של חמצן, שימוש בחמצן מסייע רבות בהקלה על תהליך הנשימה. השימוש בחמצן במקרים כאלו, חשוב גם למניעת החמרת מצב החולה, ולמניעת התפתחות אי ספיקת לב.
שיקום ריאתי: תכניות לשיקום ריאתי מתבססת על תרגילי פיזותרפיה לשיפור מערכת הנשימה, ותזונה נכונה לחולים. שיקום נשימתי מסייע בחיזוק יכולת הנשימה ושיפור פעילות הלב.
טיפול כירורגי: במקרים מסויימים, יתכן צורך בטיפול כירוגי על מנת להקל על תהליך הנשימה. במקרים מסוימים של חולי COPD, הפחתת כמות רקמת הריאה הפגועה והגדלת נפח בית החזה מאפשרת פעילות ריאתית טובה יותר, ובזאת מקלה על תהליך הנשימה.
טיפולים משלימים לבעיות נשימה
חדר מלח: חדר מלח הוא חדר שקירותיו עשויים מלח טבעי, הנכרה ממעמקי האדמה. תועלתו של המלח בריפוי נתגלתה לפניי כמאה שנים, במזרח אירופה. הטיפול בחדר מלח הוא טיפול פשוט, שאינו מצריך מאמץ ואינו מכאיב. המטופל צריך לשהות בחדר לפרק הזמן הנדרש על מנת שתתאפשר נשימה של אדי המלח שבחדר. נשימת רסס המלח גורמת להרחבת דרכי הנשימה ופועלת פועלת חיטוי על מערכת הנשימה. נשימת המלח סופחת וממיסה נזלת, ליחה וזיהומים – שנפלטים מן הגוף דרך שיעול או התעטשות. לאחר השהייה בתוך חדר מלח ישנה הקלה בנשימה ובתסמינים השונים של מחלות ובעיות בדרכי הנשימה כמו אסתמה, מחלת ריאה חסימתית ועוד. ההקלה מורגשת לרוב כבר במהלך השהות בחדר או מיד לאחר היציאה ממנו.
בעיות נשימה לפי הרפואה הסינית: לפי הרפואה הסינית, יש לאבחן תחילה ובאופן ספציפי, את הגורם לבעיות הנשימה לפני שמטלים בחולה בפועל. השיטות והטכניקות השונות של הרפואה הסינית לטיפול בבעיות נשימה כוללות שיאצו, דיקור סיני, צמחי מרפא, טווינה, ועוד.
הומופתיה: הומאופתיה מתבססת על הרעיון של “דומה בדומה ירפא” – כלומר, ההומופתיה מאמינה שאת המחלה יש לרפא לרוב על ידי אמצעי הדומה לה ולא נוגד אותה. מכאן שמה של השיטה הומאו (דומה) + פתיה = סבל, מחלה. הומאופתיה היא רפואה הוליסטית – המטפל מאבחן את הבעיה מנקודת מבט כוללת, תוך התחשבות בסימפטומים הגופניים וגם הנפשיים.